Dupa o perioada de aproape sase ani scursa de la momentul emiterii deciziei de impunere, care a generat litigiul fiscal, Sucursala din Romania a unei dintre cele mai mari companii de constructii din Europa obtine o victorie importanta in fata autoritatilor fiscale din Romania, in cadrul unui litigiu fiscal complex in materie de TVA.

Victoria in Instanta a fost obtinuta de echipa Taxhouse, ce a asistat Compania pe parcursul inspectiei fiscale si in fazele ulterioare la nivelul Curtii de Apel Bucuresti si Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si in cadrul probei cu expertiza fiscala judiciara, care, asa cum experienta practica ne-a demonstrat, reprezinta una dintre cele mai importante probe in Instanta ale unui litigiu fiscal.

Echipa Taxhouse implicata in acest proiect a fost coordonata de Cristian Radulescu, Partener si Vlad Dimitriu, Senior Manager, ce au acumulat o vasta experienta in expertizele judiciare.

Pe scurt, in urma unei inspectii fiscale efectuate la nivelul Sucursalei din Romania a unei dintre cele mai mari companii de constructii din Europa, autoritatile fiscale negat dreptul de deducere a TVA la nivelul Sucursalei in legatura cu achizitia in Romania a unor echipamente destinate unui proiect desfasurat de catre Compania mama in afara Uniunii Europene (Republica Moldova), precum si in legatura platile efectuate in avans de Sucursala in legatura cu serviciile prestate de un furnizor local pentru un proiect de infrastructura derulat in Romania.

Decizia autoritatilor fiscale de respingere a dreptului de deducere a TVA s-a bazat pe o interpretare eronata a conceptului de sediu fix in materie de TVA in corelare cu dreptul de deducere a TVA ce poate fi exercitat de catre o sucursala/un sediu fix.

Chiar daca din punct de vedere tehnic, prin raportare la prevederile legislatiei nationale si europene in materie TVA, precum si la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Sucursala a demonstrat in mod clar faptul ca a aplicat tratamentul fiscal corect din perspectiva TVA, autoritatile fiscale si-au mentinut decizia de a refuza dreptul de deducere a TVA si in faza de solutionare a contestatiei administrative formulate de Sucursala.

Ulterior, in fata Curtii de Apel Bucuresti, echipa Taxhouse a asistat cu succes confirmand corectitudinea tratamentului fiscal de TVA aplicat de Sucursala. In cauza a fost utilizata si proba cu expertiza fiscala judiciara, care de asemenea a concluzionat asupra exercitarii integrale a dreptului de deducere a TVA la nivelul Sucursalei, prin raportare la prevederile aplicabile conceptului de sediu fix din legislatia nationala/europeana in materie TVA, cat si de la nivelul jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In final, solutia Curtii de Apel Bucuresti a fost confirmata recent de Inalta Curte de Casatie si Justitie, aceasta ramanand definitiva in cadrul cailor de atac.

Reamintim ca echipa Taxhouse va poate ghida pe intreg parcursul inspectiilor fiscale si a fazelor ulterioare acestuia, facilitand acest proces, prin reprezentarea directa in fata autoritatilor fiscale romane, pentru a asigura o derulare echitabila a acestui proces. Membrii echipei noastre au, de asemenea, o inalta calificare in derularea expertizelor contabile si/sau fiscale in cadrul litigiilor de natura administrativa, penala sau comerciala, asistand cu succes diverse companii multinationale si locale.

 

Tendințele anului 2022: provocările fiscale ale mediului de business Vlad Dimitriu: Procedura fiscală, inspecții și eșalonări în 2022