tax hot topics

Va prezentam un sumar al principalelor modificari si completari asupra unor acte normative cu  incidenta in sfera fiscala, aduse de OUG 138/2024. 

Ordonanta de urgenta nr. 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte  normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri (M.Of. nr. 1222 din 05.12.2024) 

OUG 138/2024 aduce modificari si clarificari Codului Fiscal, altor acte normative cu incidenta in sfera  fiscala si Legii contabilitatii: 

Codul fiscal 

Impozitul suplimetar pe cifra de afaceri: 

  • Contribuabilii care intra sub incidenta impozitului suplimentar reglementat de art. 46^1 si art. 46^2  din Codul fiscal sunt exceptati de la aplicarea prevederilor art. 18^1 (impozitul minim pe cifra de  afaceri), reglementandu-se astfel faptul ca operatorii economici care datoreaza impozit  suplimentar (i.e., institutiile de credit si persoanele juridice care desfasoara activitate in sectoarele petrol si gaze naturale) sunt exceptati de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri  pe perioada pentru care datoreaza impozitul suplimentar. 
  • In cazul grupului fiscal, prevederile art. 46^1 si 46^2 se aplica in mod corespunzator de catre  fiecare membru al grupului fiscal, in functie de situatia individuala. 

Impozitul pe venit: 

  • Veniturile obtinute din transmiterea prin acte pentru cauza de moarte a posesiei de fapt  notate in cartea funciara de autorul succesiunii nu sunt considerate venituri impozabile; 
  • Se introduce obligatia persoanelor juridice care conduc evidenta contabila si inchiriaza un imobil  de a elibera la solicitarea proprietarului/beneficiarului un document care sa ateste suma  impozitului pe venit retinut la sursa si platit catre bugetul de stat; 
  • Se adauga o noua exceptie cu privire la modul de calcul al veniturilor obtinute din strainatate – impozit de 10% din care se scade suma neimpozabila lunara de 3000 de lei asupra unor categorii  de pensii obtinute din strainatate; 

Taxa pe valoarea adaugata: 

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025, se introuduce o noua sectiune obligatorie in cadrul facturilor  simplificate (art. 319, alin 21) – „f) codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare  fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica  neimpozabila.”; 
  • Regulile privind emiterea facturilor se modifica prin introducerea obligativitatii de a emite  autofactura de catre persoana impozabila obligata la plata taxei conf. art cu masuri de simplificare in situatiile in care se ajusteaza baza impozabila daca furnizorul nu emite factura de  corectie. 
  • Se introduce obligativitatea pentru persoanele impozabile de a emite o autofactura in cazul in  care acestia “efectueaza achizitii pentru care au dedus TVA, in scopul realizarii unor obiective de  investitii din cadrul unor programe de interes public sau social, finantate din fonduri publice, pe  care, ulterior receptiei, le predau cu titlu gratuit beneficiarului pe baza de protocol”. 

Accize: 

  • Se introduce o noua definitie in cadul art. 356, conform careia „(1^1) O entitate care produce gaz  natural pentru uz propriu este considerata, in sensul aplicarii alin. (1), atat producator, cat si  consumator final.”; 
  • Incepand cu 1 februarie 2025, se introduc noi obligatii pentru operatorii economici inregistrati  pentru distributia si comercializarea angro fara depozitare bauturi alcoolice, tutun prelucrat si  produse energetice -benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili  si care doresc sa comercializeze produsele accizabile care se afla in cadrul unui antrepozit fiscal; 

Modificari si completari privind sistemul RO e-Factura 

  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 facturile emise pentru operatiuni realizate in baza contractelor de  achizitii publice, concesiuni de lucrari si servicii, precum si cele din domeniile apararii si  securitatii, vor contine obligatoriu codurile CPV corespunzatoare din nomenclatorul de referinta in domeniul achizitiilor publice; 
  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 sunt aduse completari privind facturile emise in relatia comerciala  B2B, astfel sunt exceptate de la transmiterea in sistemul RO e-Factura urmatoarele: bonurile  fiscale care indeplinesc conditiile facturilor simplificate, precum si facturile emise pentru livrari  intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania  comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru; 
  • Exceptia privind transmiterea in sistemul RO e-Factura a bonurilor fiscale este introdusa si pentru  relatia B2C; 
  • Se aduc clarificari privind emiterea facturilor in sistemul RO e-Factura in relatia B2C, astfel in  cazul livrarilor de bunuri/ prestarilor de servicii catre o persoana fizica care nu se identifica cu  CNP in relatia cu furnizorul, factura va fi emisa folosind un cod format din 13 cifre de zero in locul  CUI-ului beneficiarului. 
  • Incepand cu 1 ianuarie 2025 se abroga obligatia unitatilor afiliate (operatori economici cu  activitate de turism din Romania, autorizati) de transmitere in sistemul RO e-Factura a facturilor  emise titularilor voucherelor de vacanta. 

Decontul precompletat RO e-TVA: 

  • Se amana pana la 1 iulie 2025 intrarea in vigoare a dispozitiilor privind obligatia transmiterii de  catre contribuabili a rezultatului verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate de autoritatea fiscala prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA” si a consecintelor ce decurg din  neindeplinirea acestei obligatii. 

RO E-transport 

  • Se prelungeste pana la data de 31 martie 2025 exceptia privind intrarea in vigoare a  contraventiilor savarsite de operatorii economici incadrati ca operatori economici autorizati,  obligati sa declare in sistemul RO e-Transport datele referitoare la transportul international de  bunuri. 

Legea contabilitatii: 

  • Pentru verificarea inregistrarii corecte in contabilitate a operatiunilor efectuate, lunar se  intocmeste balanta de verificare. 
  • Sunt aduse clarificari privind termenele de depunere a Situatiilor financiare, dupa cum urmeaza:
    •  a) societatile reglementate de Legea societatilor, societatile/companiile nationale, regiile  autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate  juridica din Romania care apartin unor persone juridice cu sediul in strainatate, cu  exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand  Spatiului Economic European, depun Situatii financiare/Raportari contabile pana la data  de 31 mai a exercitiului financiar urmator celui de raportare;  
    • b) celelalte persoane juridice, depun Situatii financiare pana la data de 30 aprilie a  exercitiului financiar urmator celui de raportare.  
  • Daca ultima zi de depunere a situatiilor financiare anuale pica intr-o zi nelucratoare, atunci  termenul de depunere va fi prima zi lucratoare; 
  • Pentru entitaile care au optat pentru exercitiul financiare diferit de anul calendaristic termenele  de depunere pentru situatiile financiare anuale raman valabile termenele de 150, respectiv 120  de zile de la incheierea exercitiului financiar ales.

* * *

Pentru detalii puteti contacta orice membru al echipei Taxhouse sau ne puteti transmite un mesaj pe adresa de e-mail office@taxhouse.ro.

Raportare publică pentru fiecare țară în parte - Modelul formularului