Frica de eșec în antreprenoriat există, iar statistica arată că nu e nejustificată, spune Angela Roșca, specialist cu mai mult de 25 de ani de experiență în consultanță fiscală, partener fondator la Taxhouse, într-un interviu acordat Avocatnet.ro. Iar dacă vrei să pornești pe propriul drum, continuă ea, trebuie să fii dispus să pui la bătaie, la un moment dat, siguranța salariului, economiile, nopțile liniștite și altele asemenea. În opinia Angelei, decizia a înființare a propriului business ar trebui să vină după acumularea de experiență ca angajat – poziție din care poți învăța concret aspectele cheie ale unei afaceri, departamentele principale și rolul fiecăruia, cum se creează valoarea și profitul și nu numai. Asta nu elimină total riscurile, arată Angela, însă ele merită asumate pentru satisfacția de a crea o companie valoroasă atât pentru clienți și echipa ta, cât și pentru tine însuți. Pe scurt, Angela consideră că un tânăr cu o mică doză de inconștiență, dar foarte bine pregătit tehnic și care poate strânge lângă el profesioniști are toate șansele ca, în timp, să devină un antreprenor de succes.
Dacă ar fi să te pui în pantofii unui tânăr absolvent și să aplici, acum, pentru un job la compania la care lucrezi astăzi, pe ce ai pune accent atunci când ai o discuție față în față cu cineva care e responsabil de recrutarea ta? Pe tine ce te-ar impresiona la un candidat in interviul de angajare?
Experiența de lucru ca specialist in-house într-o companie și experiența din consultanță sunt complet diferite. Eu am încercat ambele variante în primii ani de muncă după absolvirea facultății și am considerat că mi se potrivește mai bine consultanța, pentru că e mai dinamică, cu mai puțină rutină și mai multe necunoscute de rezolvat zilnic, de aici rata de învățare mai mare și progresia vizibilă în carieră.
Cred că tinerii au foarte multe opțiuni profesionale în prezent, iar asta le poate face alegerea dificilă, mai ales dacă le e teamă să nu rateze o anumită oportunitate. Însă și fuga dintr-un loc în altul doar pentru a acumula cât mai multe experiențe profesionale poate fi istovitoare și nu aduce beneficii pe termen lung.
Eu le recomand tinerilor să încerce să se cunoască pe sine înainte de a se angaja – să-și pună întrebările cheie despre tipul de muncă ce le-ar da satisfacție (mai multă sau mai puțină rutină, teorie vs. practică, muncă de birou vs. muncă în afară biroului, muncă individuală sau muncă în echipă, front-office vs. back-office etc.), să afle “cu ce se mănâncă” anumite meserii și cum este, efectiv, viața într-o anumită companie.
Varianta de a-ți deschide propria afacere poate fi o opțiune, însă mi se pare mai potrivită după ce ai căpătat experiență într-o firmă, ca angajat, ai văzut aspectele cheie într-o afacere, departamentele principale și ce face fiecare, cum se creează valoarea și profitul.
Angela Roșca, despre cum ar trebui pregătit momentul startului în propriul business
Eu am experimentat acest model de antreprenoriat în același domeniu în care am învățat anterior secretele meseriei timp de 10 ani. Firește, dacă ai o idee genială care răspunde unei nevoi a pieței neacoperită de nimeni, care nu poate aștepta și, în același timp, ai finanțare, poți încerca să îți deschizi propria afacere imediat după studii, de ce nu?
Dacă ar fi să ai iar 18 -20 ani, ți-ai planifica altfel studiile academice? Ai urma aceeași facultate sau ai alege alta? Ai urma, în paralel, și alte studii care să te ajute să-ți diversifici cunoștințele? Ai lucra în alte locuri, în facultate?
Nu aș schimba alegerile pe care le-am făcut în privința studiilor la 18-20 și mai apoi la 28-30 de ani, Ele m-au definit și m-au ajutat să fiu persoana care sunt astăzi. Fiecare facem alegeri pe baza opțiunilor pe masă în acele momente – momentul, locul, țara, posibilitățile financiare, implicarea familiei etc. Nu regret alegerile și nici greșelile din care am avut ce învăța. Dacă aș relua încă o dată viața de la 18-20 de ani, aș alege să urmez același tip de studii (Relații Internaționale). Probabil într-o altă universitate din Europa, însă aș păstra domeniul.
Nu aș schimba nici faptul că am ales să fac un MBA la câțiva ani după ce lucrasem deja în două mari companii și căpătasem experiență de muncă, însă probabil aș alege un MBA de prestigiu din Europa sau SUA. M-aș mai putea gândi să diversific și să fac și o facultate în domeniul dreptului, ca să am încă o perspectivă asupra domeniului în care am ales să lucrez. Am lucrat în facultate în anumite proiecte și cred că aș face aceeași alegere.
Procentul antreprenorilor care eșuează în primii ani de viață ai afacerilor lor e foarte mare. Merită antreprenoriatul să-ți asumi riscurile, eforturile și piedicile pe care le întâlnești în drum? Există anumite riscuri specifice atunci când ai propriul tău business de consultanță față de alte domenii de activitate?
Frica de eșec în antreprenoriat este reală și este bazată pe statistică. Însă fără să riști ceva, nu poți începe și, mai ales, nu poți continua în antreprenoriat – trebuie să fii dispus să riști la un moment dat siguranța salariului, economiile, reputația, poziția managerială, nopțile liniștite, timpul cu copilul tău sau altele asemenea.
Citiți interviul integral pe site-ul douazeci.ro/avocatnet.ro.